Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Sposoby na zwiększenie wydajności WoT

railroad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Wyłączenie karty dźwiękowej
Brzmi dziwnie, ale jeżeli nie jest ważne dla ciebie czy grasz z dźwiękiem czy nie, to jest najlepszy sposób na znaczne zwiększenie wydajności. Dodatkowo ten sposób działa na każdej wersji WoTa.
Wyłączenie karty podnosi ok. 20 FPS (u mnie jak miałem grafikę wysoką i 40 FPS, wyłączyłem kartę i było 60 FPS, a jak dałem najniższą grafikę, to podskoczyło do 120 FPS prawie (widok z góry).

! UWAGA ! Sposób daje wyraźne efekty na słabych komputerach, na mocniejszych nie widać specjalnej różnicy (konkretnie efekty są uzależnione od ilości RAM. Przy małej ilości RAM, czyli ok. 2GB i mniej, efekty są wyraźnie widoczne, natomiast przy większych ilościach RAM, ok. 6 GB, 8 GB różnica jest nie zauważalna).

Jak wyłączyć kartę:
1) Wchodzimy w:
Dla Win Vista / 7 : Mój komputer \ Właściwości systemu \ Menedżer urządzeń \ Kontrolery dźwięku, wideo i gier
Dla Win XP : Mój komputer (klikamy PPM na ikonke komputera, a potem właściwości) \ Sprzęt \ Menedżer urządzeń \ Kontrolery dźwięku, wideo i gier

2) Tam szukamy naszej karty dźwiękowej i klikamy WYŁĄCZ (potem możemy ją włączyć), gdy zapyta czy na pewno klikamy TAK.
180a.png

3) Odpalamy normalnie WoT i cieszymy się zwiększoną ilością FPS.

2. WoT Tweaker
Jest to genialne małe narzędzie, dzięki któremu pozbędziemy się np. dymu czy ruszających się drzew - jest to doskonały sposób na uzyskanie kilkunastu FPS więcej. Oczywiście nie musimy wyłączać wszystkiego, można przykładowo pozbyć się samego dymu. Polskie tłumaczenie jest dość słabe... jednak tweaker działa w 100%.

Instrukcja:
1. Rozpakować.
2. Skopiować pliki bezpośrednio do folderu z gra.
3. Uruchomić WOT RES UNPACK FOR PATCH 0.9.X.exe.
4. W programie WOT RES UNPACK FOR PATCH 0.9.X .exe wybrać 1 ikonkę z lewej, jak skończy i potwierdzi to zamknąć program.
5. Uruchomić WOT TWEAKER V2.5 FOR PATCH 0.9.X.exe i wyłączać co nam potrzebne.

W przypadku, gdy będziemy chcieli wyczyścić folder res_mods należy również wcześniej odinstalować Tweakera - można to zrobić poprzez uruchomienie pliku WOT TWEAKER V2.5 FOR PATCH 0.9.X.exe i kliknięcie na odpowiednią ikonę.

3. Zmiana ustawień karty graficznej
Czasami nawet nie wiemy że możemy zmienić ustawienia karty i przestawić ją na wydajność. Przykład pokażę na karcie nVidia 8600 GT, ale z kartami innych firm powinno postępować się podobnie.
Przechodzimy do panelu sterowania karty i upewniamy się jak mamy ustawioną kartę:
ia5h.png

Jak widać, karta jest ustawiona na jakość. Przestawmy ja więc na wydajność:
tpqq.png

Po zatwierdzeniu zmian, grafika nie ulegnie drastycznemu pogorszeniu, a FPS podskoczą o kilkanaście punktów.
Zaleca się również posiadanie najnowszych sterowników do karty, gdyż przestarzałe sterowniki mogą spowalniać pracę i wydajność karty.

4. Wysoki priorytet
Znany chyba wszystkim sposób na zwiększenie wydajności w każdej grze. Ustawienie wysokiego priorytetu pozwala skierować że tak powiem "większą uwagę" systemu na żądany program. Uruchamiamy WoTa, wychodzimy do pulpitu, wciskamy na klawiaturze kombinację klawiszy ALT+CTRL+DELETE (bez plusów) i uruchamiamy menedżera zadań. Następnie przechodzimy do zakładki procesy, tam szukamy procesu "WorldofTanks.exe", klikamy PPM \ Priorytet \ Wysoki.

5. Game Booster
Jest to mały program wyłączający zbędne usługi podczas grania, dzięki czemu zwiększamy wydajność.
Pobierz

Instalujemy go i uruchamiamy. Następnie przechodzimy do "Game Box", klikamy "Dodaj" i wskazujemy lokalizację aplikacji WorldofTanks.exe (nie launcher) i klikamy OK. Potem klikamy czerwony przycisk "Przyspiesz i włącz" i gra się uruchomi. W ten sposób można zwiększać płynność każdej gry.

6. Wyłączenie procesu explorer.exe
Często proces ten potrafi zająć dużą ilość pamięci, którą możnaby przeznaczyć na WoTa. Zalecane dla komputerów z małą ilością RAMu.
Po uruchomieniu WoTa wychodzmy do pulpitu i otwieramy menedżera zadań. W zakładce procesy szukamy procesu explorer.exe i klikamy zakończ proces > TAK. Pasek zadań windows na dole ekranu zniknie, ale do Wota będzie można przejść używając kombinacji klawiszy ALT+TAB (bez plusa). Po zakończonej grze wywołujemy ponownie menedżera zadań i klikamy Plik \ Nowe zadanie (uruchom) i wpisujemy "explorer.exe" i klikamy enter. Bez cudzysłowów oczywiście.

Można to oczywiście zrobić prościej, mając program Game Booster. Wystarczy przejść w ustawienia, tam znaleźć odpowiednią opcję "wyłącz explorer.exe" i zatwierdzić zmiany.

7. CCleaner
Podczas zwyczajnej pracy na komputerze czy też grania pojawia się bardzo dużo tzw. plików tymczasowych, które mogą spowalniać system i obniżać jego wydajność (w konsekwencji wydajność WoT też spada). Warto również sprawdzić, czy w rejestrze nie ma błędów, jeśli są to należy je naprawić. Wszystko to umożiiwi program CCleaner, charakteryzujący się szybkością działania.

Pobierz

8. Odkurzanie wnętrza PC
Zalegające kurze i inne "syfy" mogą podnosić temperaturę, co powoduje spadek wydajności systemu. Powinno się raz na jakiś czas wziąść odkurzacz to ręki, rozkręcić obudowę komputera, odkurzacz ustawić na dmuchanie (bo poprzez wciąganie dużo nie zrobimy) i wydmuchać wszystkie kurze itd. Nie próbujcie tego w domu, w trakcie odkurzania STRASZNIE się kurzy ;)

9. Obniżenie jakości tekstur
Jeżeli nic nie pomaga, można zastosować duużoo gorszej jakości tekstury, które jednak powinny podnieść znacznie wydajność WoT. Zalecam przed ich instalacją zrobić kopię zapasową folderu z grą.

10. Ustawienie koligacji
Gdy WoT zostanie pomyślnie uruchomiony wychodzimy do pulpitu, wywołujemy Menadżer zadań \ Procesy \ Szukamy "WorldOfTanks.exe" \ klikamy PPM \ Ustaw koligację \ Odznaczamy procesor "0".

11. Wyłączenie antywirusa
Antywirus może powodować spadek wydajności, dlatego warto go wyłączyć na czas gry.

12. Obsługa wielu rdzeni

Jak wiemy World Of Tanks póki co korzysta z tylko jednego rdzenia procesora. Możemy to zmienić korzystając z TuTa.

TuT stworzony przez użytkownika Juri..

13. Obniżenie rozdzielczości

Aby jeszcze bardziej zwiększyć wydajność warto obniżyć rozdzielczość na której gramy, najlepsze efekty daje ustawienie najniższej czyli 1024 / 768, a poza tym warto także ustawić proporcje ekranu 4:3, co dodatkowo wzmocni efekt.

Sposób pochodzi od użytkownika ZioloPCTV.

RailRoad

9e5d547b6355b67b.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Spoko poradnik, masz u mnie plusa, a co do tematu to ta rada: "2. Wyłączenie karty dźwiękowej" to naprawdę zwiększa FPS nawet o 20?

Opublikowano

Naprawdę potrafi podskoczyć o 20 FPS. Jak dasz sobie minimalną grafe przy wyłączonej karcie to ze 100 FPS bedzie :)

9e5d547b6355b67b.jpg

Opublikowano

szary.png

TuT - Zwiększamy wydajność World Of Tanks

Witam. W związku że coraz więcej ludzi zakłada tematy typu "Mało FPS - co zrobić", a nie spotkałem się z ładnie zebranymi sposobami, dlatego zamieszczę je w tym poradniku.

1. Mod na spadek FPS i wzrost pingu przy przechodzeniu z tryb snajperski

Nie działa/ nic nie pomogło.

2. Wyłączenie karty dźwiękowej

Pomogło o 5 fps...

3. Narzędzie WoT Tweaker

Nie działa jest tak samo a teraz szpetnie... Wiem, że da się zmienić

4. Zmiana ustawień karty graficznej i pobranie najnowszych sterowników

Nie pomogło. Sterowniki najnowsze.

5. Ustawienie priorytetu na wysoki

Nie pomaga.

6. Zastosowanie programu Game Booster

Pomaga podnieść o 10 fps

7. Wyłączenie procesu explorer.exe

Nie działa mi.

1377531174-U173186.png

Opublikowano

@UP: nie gwarantuje że wszystkie sposoby będą wam działać. Mi działają. Daj sobie minimalną grafikę przy wyłączonej karcie i Game boosterze i powiedz ile FPS będzie.
@Edit: Ale efekt całkowity przyniósł ci o 15 FPs więcej, czyż nie?

9e5d547b6355b67b.jpg

Opublikowano

@up zauważ, że standardowo kiedy przełączasz z normalnego widoku na snajperski masz małego laga, mod ten powoduje, że nie musisz się martwić o tego laga :). Nic nie wyłącza, nie zmienia formatu plików, nie kompresuje niczego.

32265.png

W grach korzystam z nicków: NieDyskutuj, roofipl

Opublikowano

Cholera no, nie zawsze najnowsze sterowniki sa najlepsze jesli ma sie starsza karte graficzna a tak to poradnik spoko.

Opublikowano

@UP: nie gwarantuje że wszystkie sposoby będą wam działać. Mi działają. Daj sobie minimalną grafikę przy wyłączonej karcie i Game boosterze i powiedz ile FPS będzie.

@Edit: Ale efekt całkowity przyniósł ci o 15 FPs więcej, czyż nie?

O jakieś 10

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Wyłączenie karty dźwiękowej nie jest takim dobrym pomysłem. Przecież jak ktoś gra w jakimś klanie i siedzi na teamspeaku/mumble/whatever to nie będzie nic słyszał :)

76561198001815076.png
Opublikowano

@UP: dlatego dodałem do tego sposobu zdanie: "Brzmi dziwnie, ale jeżeli nie jest ważne dla ciebie czy grasz z dźwiękiem czy nie, to jest najlepszy sposób na znaczne zwiększenie wydajności" :)

9e5d547b6355b67b.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

niestety ale ten wot tweaker nie działa mi, wyskakuje mi błąd że nie może lokalizacji zmienić.. a zrobiłem to co było w tych punktach..

Edit: Meaculpa (czy jakoś tak) sam sobie rozwiązałem gdyż zrobiłem głupi błąd... nie pod tą wersje wgrywałem :D

Sig.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1. Mod na spadek FPS i wzrost pingu przy przechodzeniu z tryb snajperski

2. Wyłączenie karty dźwiękowej

3. Narzędzie WoT Tweaker

4. Zmiana ustawień karty graficznej i pobranie najnowszych sterowników

8. Czyszczenie systemu programem CCleaner

9. Odkurzanie wnętrza komputera

MI TO POMOGŁO DZIĘKUJE AUTOROWI

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zgadzam się z kolegą wyżej. Z tego co pamiętam to z WoT'em najlepiej współpracują sterowniki nvidii z października 2010r.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

PROSZĘ MODA O PODPIĘCIE TEGO TEMATU, BO JEST CO RAZ WIĘCEJ LUDZI MA PROBLEM Z FPS, I POWSTAJE WIELE TEMATÓW TYPU "NISKIE FPS", "LAGI W WOT" itp. WIEM ŻE JEST JUŻ DUŻO PODPIĘTYCH TEMATÓW, ALE MOD POWINIEN SIE KIEROWAĆ PRZYDATNOŚCIĄ TEMATÓW, A NIE ICH ILOŚCIĄ.

9e5d547b6355b67b.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...