Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozprawka bardzo ważne

Mr08

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta rozprawka jest dla mnie bardzo ważna ponieważ jeżeli oddam tą rozprawkę dostanę 2 na pół-rocze któro w poniedzialek zaliczam ( 27-05-2013r i pierwsze zaliczenie to oddanie wszystkich wypracowań a ich jest okolo 10 nie dam rady zrobic 10 w 3h) z góry dziekuje za napisanie rozprawki prosze o szybka odpowiedź :) (i prosze nie wysylac z zadane.pl lub bryk.pl linkow poniewaz ona ma tam konto i wszystko sprawdza :(( )

1.Dlaczego zemsta wciaz nas bawi i smieszy ?
2.Dlaczego Zemsta cieszy sie nadal powodzeniem?

Pisząc pamiętaj o postawieniu tezy sformułowaniu conajmniej 3 - argumętów na poparcie twojego stanowiska, świadczy o tym przykład, nie można zapomnieć o, na poparcie mojej chciałbym przyoczyć, potwierdzenie tezy czyli podsumowanie rozważań.

Opublikowano

Moje wypociny - numerek 1

"Rozprawka"

"Zemsta" Aleksandra Fredry opisuje spór dwóch sarmatów - Rejenta Milczka i Cześnika Raptusiewicza. Poza nimi występuje też kilka innych bohaterów m.in. zabawy Papkin. Ich spór został zaprezentowany w bardzo zabawny sposób. Lecz ta komedia została napisana XIX w. Więc , czy "Zemsta" wciąż nas bawi i śmieszy? Myślę , że tak.

Po pierwsze - moim zdaniem komizm przedstawiony w "Zemście" jest nadal aktualny , np. gdy Papkin spisuje testament , mówi to w bardzo zabawny sposób. Ogółem , to głównie Papkin nadaje komedii Fredry komiczny charakter. Głównie sytuacje , które mogły nas rozśmieszyć , były to sytuacje w których znajdował się Papkin. Apropos komizmu - wg, mnie to co było śmieszne 100 lat temu , może być śmieszne i dziś.

Kolejnym argumentem są same postacie - barwne , z charakterem , przedstawione na zasadzie kontrastu , nazwiska charakteryzujące już daną postać (Raptusiewicz - raptus , awanturnik , Milczek - spokojny , milczący ,cichy , Papkin - papka). Większość postacie została wyposażona w cechy budzące śmiech. Przytoczony wcześniej Papkin i sytuacja z testamentem - Józef [Papkin] bardzo poważnie spisuje swój testament , jakby rozporządzał wielkim majątkiem , a tak na prawdę ma same "śmiecie" . Cześnik i Milczek - spór o mur (takie rymy :D moje przytoczenie poza tekstem). Raptusiewicz chce zacząć awanturę , burdę , bijatykę po przez wezwanie swoich pachołków , natomiast Milczek spokojnie słucha jego słów i mówi , że wniesie oskarżenie.

Myślę , że argumenty które przytoczyłem potwierdzają tezę , iż "Zemsta" nadal może nas bawić i rozśmieszać. Nawet , wystarczy włączyć ekranizacje tej komedii , i popatrzeć na reakcję widzów.

Myślę , że 3-4 będzie : Wiem , że krótkie ale chyba będzie ok

Jeśli chcesz żebym ci odpowiedział na pytanie, nie zapomnij zacytować mojego postu lub mnie oznaczyć  :)

Opublikowano

Nie mogę napisać bo nie bardzo mam czas ale podam ci parę pomysłów:

do tego drugiego:

Ponieważ inscenizacje teatralne są robione w współczesnym stylu, rapują itd.

Co do pierwszego:

Występują w niej liczne komizmy takie jak np. postaci a przykładem jest Papkin.

Jej język nadaje humoru lekturze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...