Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gamerule/reguły używane w grze

Sebastian1882

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gamerule/Reguły gry

Na początek trzeba wspomnieć czym są te "Gamerule".

Gamerule to komendy, dzięki którym możemy zmieniać naszą grę. Bardzo przydają się twórcą map escape, advanture itp. post-471309-0-93717200-1372414757.png

Aby wpisać taką komendę naciskamy klawisz "T" i wpisujemy ją w konsolce, lub używamy command-block'a.

Budowa komend: /gamerule doFireTick true
/\ /\ /\
I I I
I I I

Potrzebna komenda Treść reguły Prawda lub fałsz
(Włączenie lub wyłączenie)
Poszczególne "Gamerule" i ich działania:
/gamerule commandBlockOutput true/false - Włącza lub wyłącza widoczność komunikatów z command-blocków (komunikaty jak np:@ Dodano graczowi bleble Diamentowy Mieczy)
/gamerule doDaylightCycle true/false - Włącza lub wyłacza występowanie cyklu dnia i nocy (jeśli wpiszemy w dzien /gamerule doDaylightCycle false to będzie ciągle dzień)
/gamerule doFireTick true/false - Włącza lub wyłącza rozprzestrzenianie się ognia
/gamerule doMobLoot true/false - Włącza lub wyłącza wypadanie itemków ze zwierząt i potworów
/gamerule doMobSpawning true/false - Włącza lub wyłącza naturalne spawnowanie się mobów (nie jestem pewien, ale jeśli wpiszemy /gamerule doMobSpawning false to z mobspawnerów i tak chyba beda sie spawnic)
/gamerule doTileDrops true/false - Włącza lub wyłącza wypadanie bloku z bloku (czyli, jeśli wyłączymy, to rozwalając np: dirt, nie wypadnie z niego nic)
/gamerule keepInventory true/false - Włącza lub wyłącza wypadanie itemków gracza po jego śmierci (Zachowujey lub tracimy itemki po śmierci)

/gamerule logAdminCommands true/false - Nie wiem jeszcze do czego może służyc TEN gamerule. Zauważyłem go samemu, robiąc coś z komendami w snapshocie 14w03b. Przeszukałem trochę google i coś znalazłem, ale po angielsku:

The command prevents command blocks from outputting into the server log (and players in multiplayer). This helps fix the huge issue regarding command-clocks and their ability to grief the logs and increase the file size. This gamerule is unrelated to 'commandBlockOutput', which will only hide output to the client.

/gamerule mobGriefing true/false - Włącza lub wyłącza griefowanie terenu przez moby (creepery i ghasty nie rozwalają bloków, endermany ich nie kradną i zombi nie niszczą drzwi)

/gamerule naturalRegeneration true/false - Włącza lub wyłącza regenerowanie się życia

/gamerule nazwagamerule - wyskakuje komunikat o tym, czy dane gamerule jest włączone czy wyłączone

Oczywiście, aby korzystać z Reguł gry, musimy mieć włączone kody.
Gamerule, działąją na Singleplayer tak samo jak i na Multiplayer.

PS: Przepraszam za brzydki wygląd tutoriala, ale te wielkie odstępy zrobiły się same. Gdy próbują edytować wątek, wszystko wygląda dobrze, gdy zapisuję zmiany, wygląda tak jak wygląda...

Opublikowano

Dzięki. Przyda się :)

Admin ,proszę zdejmij mi trochę ostrzeżeń, już będę grzeczny :).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja akurat znam to wszystko, jednak dla osób którzy chcieli użyć gamerula a nie wiedzieli jak, bądź nie wiedzieli do czego służą poszczególne reguły, na pewno się przyda ;)

Popraw jeszcze wygląd tutorial'a bo trochę jest brzydko.

Opublikowano

Czyli jak rozumiem tego wszystkiego można używać bez żadnych modów/pluginów etc... ?

I drugie pytanie czy są jeszcze jakieś "gamerule" po za tymi które są tu opisane?

Opublikowano

Ja akurat znam to wszystko, jednak dla osób którzy chcieli użyć gamerula a nie wiedzieli jak, bądź nie wiedzieli do czego służą poszczególne reguły, na pewno się przyda ;)

Popraw jeszcze wygląd tutorial'a bo trochę jest brzydko.

Wyglądało by lepiej, ale nie wiem czemu, mpc porobiło mi takie wielkie odstępy w tym temacie.

Czyli jak rozumiem tego wszystkiego można używać bez żadnych modów/pluginów etc... ?

I drugie pytanie czy są jeszcze jakieś "gamerule" po za tymi które są tu opisane?

Tak, tego można używać bez modów.

Nie istnieją żadne, poza tymi opisanymi przeze mnie w tym tutorialu.

Opublikowano

Refresh
@Down
Haha, przepraszam za tą literówkę. W grze wpisuję to dobrze, a tutaj źle wpisałem, Tak czy inaczej, już poprawione.

Opublikowano

Gdy piszę /gamerule doFireTrick false" pojawia mi się komunikat "no game rule called "doFireTrick" is available"

Jak domyślam się z komunikatu nie ma takiego /gamerule ale to jakaś literówka czy co?

@Edit
Już wiem o co chodzi. Powinno być "dofiretick" a nie "dofiretrick"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...