Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Xenox - Kompendium Wiedzy - Wszystko O Wszystkim

AveRa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie : D Zrobiłem już TuT'a o samych bonach do PvP. Teraz lekko ten temat zmodyfikuję (Stary można mój usunąć, w tym będzie zawarte wszystko : ) No więc. Podzielę tego TuT'a na parę części:

• EQ PvP,
  • EQ PvM,
  • Pieczęci,
  • Drop na poszczególnych mapach,
  • Porady dot. dropu.

No więc, zaczynamy od EQ do PvP. Na serwerze Xenox zabawa z PvP zaczyna się dopiero mając całe EQ na 250 i KD +5 (Ciężko zdobyć, ale warte zachodu).

Więc idąc od góry: Hełm Woj - Hełm z Czarnostali (Nie pamiętam ile % dokładnie ma na luda i rege PŻ, będę mówił "ok." gdyż pewny nie jestem) ok. 150% na luda i 60% rege PŻ. Wbudowane 15% na Strzały. Bony do PvP które powinny się w nim znajdować. Robimy je w hełmie na 21 lvl. Tak, ten hełm się ulepsza na 210 a potem na 235 (210 - Hełm z Białostali - 235 - Hełm z Czarnostali). Bony:

• 15% silny przeciwko Ludziom,
  • 15% odp. na Magię,
  • 30% regeneracja PŻ,
  • 15% szansa na Otrucie,
  • Wg mnie 15% odp. na Ogień, czemu? Zawsze jakiś ABS na BM'a, który ciśnie dość ostro mając dobre EQ.,

Idąc w dół. Zbroja Hwang: Woj - Zbroja Króla Hwang. 2.7kk PŻ, 37% odp. na Magię. Bony:

• 15% odp. na Miecze,
  • 15% odp. na Sztylety,
  • 15% odp. na Miecze Dwuręczne,
  • 15% odp. na Strzały/Dzwony/15% Szybkość Zaklęcia,
  • 15% odp. na Magię - najważniejszy bon - określa cenę/wartość zbroi (Wbija się Magię w Szmaragdówce/Szafirówce (100/105 lvl).

Buty - Buty 9 cieni - Bony wbijamy w butach smoka, albo Ognistego Ptaka - Inaczej nie wypadnie 25k PŻ. Bony:

• 15% odp. na Miecze,
  • 15% odp. na Sztylety,
  • 15% odp. na Strzały/Dzwony/15% szans na cios krytyczny/15% szans na omdlenie,
  • 25k PŻ.

Tarcze - Tarcza Ostateczności - 50% Woj/Ninja - Tarcza Cienia - 50% Sura/Szaman:

• 20 pkt. w zależności od klasy - Woj Body Siła, Mental Witalność,
  • 15% szansy na Blok Ciosów,
  • 15% szansy na Odbicie Ciosu,
  • NNO.

Bransoleta - Bransoleta 9 cieni - Wbijamy bony w Bransolecie z Niebiańskich Łez - Inaczej nie wypadnie Szycie. Bony:

• 15% odp. na Magię,
  • 15% szans na Przeszywające Uderzenie,
  • 15% odp. na Ogień,
  • 25k PŻ.

Kolczyki - Kolczyki 9 cieni - Bony można wbić na każdym możliwym lvl'u kolczyków. Bony:

• 15% odp. na Miecze,
  • 15% odp. na Sztylety,
  • 15% odp. na Strzały/Dzwony,
  • 15% silny przeciwko Ludziom.

Naszyjnik - Naszyjnik 9 cieni - Bony można wbić na każdym możliwym lvl'u naszyjnika. Bony:

• 15% odp. na Miecze,
  • 15% odp. na Sztylety,
  • 15% odp. na Strzały/Dzwony,
  • 25k PŻ.

W EQ na inne postacie bony się nie różnią. Jedynie w Hełmie na Ninję (Maska Zabójców Wiatru) zamiast Trucia dajemy jakiś inny bon (Trucie z chmury w pełni wystarcza, np. 15% odp. na Błyskawice czy coś innego).

Broń:

• 20Um+,
  • 15% silny przeciwko Ludziom - bon podstawowy!,
  • Najlepiej - 20 pkt. w zależności od klasy, na Woja Bodego Siła, Mentala - Witalność, Ninje Daggera - Siła, Archera - Zręcznośc,
  • 15% szans na Krytyczne Uderzenie/Przeszywające/Szybkość Zaklęcia - Trucie nieprzydatne.

KD - Wojenne: Um +5 + Luda +5 + Masakry +5

Zbroja KD: Trauma +5 + Witalności +9 + Uchylenia +7

Bony 6/7 do PvP w zależności od klasy:

Woj Mental - 10 Witalność i Krytyczne Uderzenie 15%,

Woj Body - Wartość Ataku 50 i Krytyczne Uderzenie 15%,

Ninja Dagger - Wartość Ataku 50 i Krytyczne Uderzenie 15%,

Ninja Archer - 10 Zręczność i Krytyczne Uderzenie 15%,

Sura BM - 10 Inteligencja i Krytyczne Uderzenie 15%,

Sura WP - Takie same jak u BM'a,

Szaman Smok - 10 Inteligencja i Wartość Ataku 50,

Szaman Healer - 10 Inteligencja i Krytyczne Uderzenie 15%.

Dobrze, zakończyłem EQ do PvP. Teraz PvM.

Jak większość wie (Znaczna część) na serwerach Xenox występuje 11 Atlantyd. Tylko do v7 są to Diabły. Od v8 do v11 występują Nieumarłe. Więc jakie EQ zrobić, żeby być naprawdę wytrzymałem na ataki mobów, np. z v9? Samo EQ nie wystarczy, ale znacznie ułatwi to zadanie.

Bony w poszczególnych itemach.

Hełm - Szarego Smoka - Bony wbijamy w hełmie na 41 lvl. Inaczej nie wypadnie regeneracja PŻ.

Bony:

• 15% silny przeciwko Diabłom,
  • 15% silny przeciwko Nieumarłym,
  • 30% regeneracji PŻ,
  • 15% szans na Otrucie (Ninja expi w marmurku, albo w bardzo dobrych sztyletach/mieczu),
  • 15% obrażeń będzie dodanych do PE. Po co? Jest to EQ uniwersalne, więc będzie dobre wszędzie. Na Burzowych Górach - Wstęp 190 lvl, moby wysysają energię - nie można użyć skila - bardzo się przydaje, bijąc np. po 150k z hitów, wyliczcie sobie 15% i macie.

Zbroja - Nie robi się zbroi do expa, jest do bezużyteczny wydatek.

Buty - Smoka. Bony:

• 15% odp. na Strzały,
  • 15% odp. na Miecze,
  • 15% szansy na Omdlenie,
  • 15% szansy na Krytyczne Uderzenie,
  • 25k PŻ.

Bransoleta - Szarego Smoka/Lub wyżej - Wbijamy bony w Bransolecie z Niebiańskich Łez - Inaczej nie wypadnie Szycie. Bony:

• 15% szansy na Przeszywające Uderzenie,
  • 15% obrażeń będzie dodanych do PŻ,
  • 25k PŻ.

Kolczyki - Szarego Smoka - Dla szamana do bufania najlepiej 9 cieni, tak to Szarego jest najlepszy (Wbudowane)

• 50% silny przeciwko Diabłom,
  • 50% silny przeciwko Nieumarłym.

Bardzo się przydaje. Bony w nich:

• 15% odp. na Strzały,
  • 15% odp. na Miecze,
  • 15% Szybkość Zaklęcia.

Naszyjnik - Najlepiej Szarego Smoka (30% na potwory). Bony:

• 15% odp. na Strzały,
  • 15% odp. na Miecze,
  • 15% szansy na Omdlenie,
  • 15% szansy na Krytyczne Uderzenie,
  • 25k PŻ.

Takie same jak w butach.

Tarcza - Trzech Władców lub Krwi Skorupy - Lub Wyżej. Bony:

• 20 Siła (Szaman tylko 20 Int),
  • 15% szansy na Blok Ciosów (Wtedy mamy go w EQ 70%),
  • NNO.

Broń PvM. Tu mamy wiele różnych opcji. Standardowa, duże średnich i mocne "pierdolnięcie". Bony:

• 50Sr+,
  • Najlepiej pkt'y statusu w zależności od klasy.

Druga opcja - na bossy. Bony:

• 20Um+,
  • 15% Szybkości Zaklęcia,
  • Pkt'y statusu.

KD w obu przypadkach:

Potwora +9 + Uma +5 + Powtórki +6

W takim EQ, mamy 125% na Diabły i Nieumarłe - 60% odp. na Strzały i Miecze. Do tego buf, i jeśli mamy całego biologa, to 310% silny przeciwko Potworom, jeśli 6/7 robimy 10% na potwory. Jeśli mamy dodatkowo Naszyjnik 9 cieni, to posiadamy 330% silny przeciwko potworom (Naszyjnik 9 cieni daje 50% na potwory, a nie 30 jak Szarego Smoka), ale jest to wydatek.

6/7 w zależności od klasy:

Woj/Sura/Ninja - Wartość ataku 50 i 10% silny przeciwko Potworom - Najefektywniejsze bony jakie są w 6/7 do expa.

Teraz opiszę, męczoną przez was notę "Jak zrobić 271 Inta w całym EQ". Jest taki buf potrzebny, żeby wyżyć na v9 w górę. Robimy w całym 6/7 byleby wypadło 10 Inta. Broń jaka bądź, nawet na 5lvl, byleby było 20 Inta. To samo tarcza. Naszyjnik perłowy + przetopy. Kolczyki z niebiańskich łez + przetopy. Tak mamy 271 Inta. Max Inta na serwerze to 292. Żeby go osiągnąć trzeba jednak 250 lvl i Kolczyki 9 cieni - dają 40 Inta. Oto cała tajemnica buf'ów na Xenox'ie.

Pieczęci: Na Xenox'ie pieczęć daje specyficzne buf'y. Średnie obrażenia i pkt'y życia. Najefektywniejszą jest pieczęć lwa. Dropi ze szkatułek, które lecą od av2 do av5. Zwykły lew, daje ok. 35% sr i 40k PŻ. Lodowy Lew - Bossy v6 - 55k PŻ, ok. 45% sr, Lew Cienia - Generał Podziemnego Świata - v9 - 70k PŻ 55% sr. Więc dużo to jednak daje. Ja używałem Lwa, bo po prostu dawała najwięcej, + jest się na niej najszybszym.

Co do dropi na mapach, chyba zrobię oddzielny TuT'orial co gdzie dropi (Jest na forum, ale niekompletny - niestety, nie dam SS'ów itemów, gdyż Extreme został wyłączony, a na Xenox'ie nie mam już konta).

Co najlepiej dropić na Xenox. Zwoje rzecz jasna. Główny ulepszacz serwera!

• Zwoje Zemsty - Smok v6 - Niebiański Barbarzyńca.
  • Zwój Aury Niezdarności - Moby v9, misja (145 lvl Xenox, 160 lvl Extreme) Pająki Dzika Ziemia.
  • Zwój Cierniowej Tarczy - Moby v9, Drzewołaki Dzika Ziemia.
  • Zwój Trucizny - Smok v7 - Czasami Przeklęty Metin - 145 lvl.

Część o tym, co gdzie z czego dropi jutro dodam : )

Porady dot. dropu. Jak najlepiej dropić? Powiem wprost. Na Xenox'ie' poza Dziką Ziemią, nie działa Rękawica Złodzieja, więc za przeproszeniem, można ją sobie wsadzić w dupe. Najlepiej wziąć bufa, dużo kasy, żeby ew. dokupić w sklepiku potów i pelek i jedziesz na v9 na spota dropić, jednocześnie expiąc (Ew. na bossy). W ciągu 1h, potrafiłem dropnąć (Mój rekord) 19 Niezdarek i 17 cierni na v9 - nie licząc innych zwoi jak Duszności czy Osłabienia).

Chwilowo to tyle : ) Miejsca dropu przedmiotów zamieszczę w innym, oddzielnym temacie, żeby było czytelniej : ) Ja się odmeldowuję. Resh - gildia ZakonKruka - dla tych, co grali na Extreme'ie ^.^

Opublikowano

Wszystko ładnie, dokładnie opisane.

Temat na pewno się przyda.

Mam nadzieję, że będziesz pisać więcej takich poradników :)

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik, duzo mi pomogłeś. :) ( chęć m.in. grania na tym serwerze, bony pod pvp, buff)

Oczywiscie zasłużony "Lubię To" na wszystkie komentarze w tym temacie.

OreThemCat

69997536661263266949.png

NIE KLIKAJ W LINK POWYŻEJ BO DOSTANIESZ ZAWAŁU

Opublikowano

Bardzo ładnie wykonany poradnik , mógłbyś napisac również poradnik na mniejsze lvl do pvp Bo też się przyda .

Oczywiście leci + :D

Opublikowano

Na mniejsze lvl'e, tzn. jak? W sensie, jakie biżu etc. najlepiej by było, czy jak? Nie za bardzo rozumiem xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...