Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kostka rubika - Pochwalcie sie xD

Baggios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka umie z was Ktos ukladac kostke rubika? Jest ktos speedcuberem? Pochwalcie sie czasami, metoda Jaka ukladacie lub jakie kostki macie.

To ja zaczne, Ukladam kostke 3 tygodnie i moj najlepszy czas to 35sek, a srednia to 57sek,

Ukladam najprostsza metoda czyli LBLem.

Mam kostke 3x3 shengShou Aurora

I zamowilem dzisiaj kostke 2x2 ShengShou

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Metoda Fridrich. Układam rok. Kostka 3x3 rekord żywcowy 8.67 sekund, kostki 4x4 56 sekund xD 5x5 4 minuty 37 sekund. 6x6 i 7x7 dopiero się uczę xD 2x2 5.55 xD Jak rekord świata Valk'a w 3x3 : D 2x2 Ortegą, 4x4 też Fridrich i reszta też Fridrichem. Pyrkę 12.78 xD Czas tragiczny, bo nie układam jej za często.

Opublikowano

Ja mam 2 kostki z kiosku za 3,50zł/szt. Umiem układać tylko jedną stronę, i umiem przygotować pod algorytm :D

Opublikowano

Metoda Fridrich. Układam rok. Kostka 3x3 rekord żywcowy 8.67 sekund, kostki 4x4 56 sekund xD 5x5 4 minuty 37 sekund. 6x6 i 7x7 dopiero się uczę xD 2x2 5.55 xD Jak rekord świata Valk'a w 3x3 : D 2x2 Ortegą, 4x4 też Fridrich i reszta też Fridrichem. Pyrkę 12.78 xD Czas tragiczny, bo nie układam jej za często.

Ooo... Fajnie ze ukladasz fridrichem. Mam pytanie xD chce sie zaczac go uczyc, ale totalnie nie wiem jak zaczac xD uczyc sie algow na pamiec czy moze powtarzac na kostce?

Opublikowano

Wejdź na kostkarubika.org i się ucz najpierw 7 oll'i podstawowych i 21 pll'i. Ogólnie ucz się F2L'a też i odejdź od LBL'a.

Opublikowano

Wejdź na kostkarubika.org i się ucz najpierw 7 oll'i podstawowych i 21 pll'i. Ogólnie ucz się F2L'a też i odejdź od LBL'a.

Okej, dzieki. Czyli dobrze zrobilem ze zaczolem dzisiaj uczyc sie oll'I xD a Ile sie uczyles fridricha?

Opublikowano

Wzorów nie umiem jeszcze wszystkich, bo mi się nie chce trochę uczyć, ale w końcu będę musiał, bo kolega zaczyna mnie wyprzedzać, bo mu się chce uczyć tego wszystkiego. Wzorów to ja się 5 min uczę, a umiem 15 z 21 PLL'i, a OLL'i to ja nwm... 15 znam? Jak 15 znam to dobrze xD F2L najdłużej zajmuje. Uczyłem się go 2-3 miesiące, żeby go wykonywać ok. 10 sekund, lub niżej. Zazywczaj pieprzę coś w OLL'u, albo premutacja wypada ta, której nie znam :P Nie uczę się np. N i N' bo są strasznie wolne xD Ale kiedyś w końcu będę musiał.

Opublikowano

Mój rekord kostką 3x3 to 32sec oczywiście pomieszanie przez kogoś bardzo dokładnie, algorytmy są bardzo łatwe tylko trzeba się ich nauczyć.

Opublikowano

Wzorów nie umiem jeszcze wszystkich, bo mi się nie chce trochę uczyć, ale w końcu będę musiał, bo kolega zaczyna mnie wyprzedzać, bo mu się chce uczyć tego wszystkiego. Wzorów to ja się 5 min uczę, a umiem 15 z 21 PLL'i, a OLL'i to ja nwm... 15 znam? Jak 15 znam to dobrze xD F2L najdłużej zajmuje. Uczyłem się go 2-3 miesiące, żeby go wykonywać ok. 10 sekund, lub niżej. Zazywczaj pieprzę coś w OLL'u, albo premutacja wypada ta, której nie znam :P Nie uczę się np. N i N' bo są strasznie wolne xD Ale kiedyś w końcu będę musiał.

To powodzenia w nauce ;D ja bede mial duze problemy z PLL bo robie jakis alg z pll to mi sie rozwala cala kostka xD pewnie robie cos Zle ;D

Opublikowano

Mi się myliły np. D i D'. Taka mała ' a robi taką różnicę :P Kolega się uczy już PZL'i. Czyli, z OLL'a cała kostka ;d Jestem trochę za nim xD

Opublikowano

Mi się myliły np. D i D'. Taka mała ' a robi taką różnicę :P Kolega się uczy już PZL'i. Czyli, z OLL'a cała kostka ;d Jestem trochę za nim xD

Ja mam problem z tym ze nie ogarniam czy Po wykonaniu " y' " "u" jest w lewo czy w prawo, na filmiku jest w lewo, a normalnie jest w prawo xD

Opublikowano

y? Nie ma takiego ruchu xD Jest tylko obrót kostki. Zmienienie jej pozycji. Ucz się najpierw. U, U', A, A' a dopiero potem Y czy innych. Jak coś, pytaj PW, to Ci powiem których się ucz. Wiesz co, walić, to, idę się N nauczyć xD

@Btw. Jaką kostką układasz?

Opublikowano

y? Nie ma takiego ruchu xD Jest tylko obrót kostki. Zmienienie jej pozycji. Ucz się najpierw. U, U', A, A' a dopiero potem Y czy innych. Jak coś, pytaj PW, to Ci powiem których się ucz. Wiesz co, walić, to, idę się N nauczyć xD

@Btw. Jaką kostką układasz?

Chodzilo mi o obrot kostk( go sie znakuje y x i z) jak to jest z tymi notacjami po obrocie kostki xD ja Ukladam na ShengShou Aurora 3x3 a Ty?

Ps.: jakiego smaru uzywasz?

Opublikowano

Smaru to Ci nie powiem, bo mi kolega kostki smaruje bo się na tym zna xD Ja ni chuja się na tym nie znam. ShengShou 3x3 to takie sobie kostki. 4x4 i 5x5 i w górę to tak, tylko ShengShou. Ja aktualnie na Dayanie Zhanchi i pewnie będę kupował Mou Weilong, albo Dayan Lingyun ;p

Opublikowano

Ja kiedyś prawie ułożyłem, tylko mi dwie krateczki zostały(i mnie trafiło i rzuciłem kostką o ścianę i ,że tak to powiem "nie ma kostki już").

No ale tak teraz myślę ,że może kupie i znów ułożę ^_^

Suchar: Jak ułożyć kostkę jednym ruchem dłoni?Być daltonistą.(bez urazy, oczywiście - napisałem to czysto 4Fun)

Opublikowano

@Up Każdy od czegoś zaczyna. Mi się tak udało raz, że mieszając kostkę... Ją ułożyłem i od tego czasu ją układam xD

Opublikowano

5x5 w jakies 3:40
Nie tak zle :D a ukladam a raczej ukladalem ze 3 miechy....
3x3 to 33s nizej nie da rady ;/
2x2 7s
Ehh przypomniales mi ze trzeba odkuzyc kostki D:
@Edit
Baggios
Jesli chodzi o smarowanie kostki to co jakis czas w lidlu jest smar silikonowy w40 o ile dobrze pamietam.... tani i dobry :D

Seiran95.jpg

Opublikowano

@up dlugo ja musiales mieszać xD

Ja zaczolem układać, bo kolega układał ;D i akos Siedze w tym do dzisiaj i potrafię po 100razy dziennie ułożyć xD czasami w porywach do 200-300

Opublikowano

2x2 7s

5x5 w 3.40 jak 3x3 w 33? Nie ma szans. Nie kłam, bo już po czasach widzę, że to są wyniki nieosiągalne. A pytanie, czym układasz 5x5? ^.^ Zaraz się przekonam, czy sobie postów nie nabijasz ;)

Opublikowano

2x2 7s

@Edit

Baggios

Jesli chodzi o smarowanie kostki to co jakis czas w lidlu jest smar silikonowy w40 o ile dobrze pamietam.... tani i dobry :D

Ja smaruje kostki speedcubem xD, a tobie chyba o wd40 chodzi? ktory niszczy kostki

Opublikowano

Ja swojego "fałkjuba" to po 20-30 razy dziennie jak zaczynalem zajmowalo mi to sporo czasu na poczatku wiec jak latwo policzyc pare godzin przy kostce :D
Ostatio jakos ochota od ukladania odeszla no chyba ze jakis nub sie w lolu dlugo laduje to siegne z polki i z nodow ukladam :D
Baggios jak masz okazje skombinowac 5x5 to polecam bo wieksza sasysfakcja z ulozenia :D

Seiran95.jpg

Opublikowano

Ja swojego "fałkjuba" to po 20-30 razy dziennie jak zaczynalem zajmowalo mi to sporo czasu na poczatku wiec jak latwo policzyc pare godzin przy kostce :D

Ostatio jakos ochota od ukladania odeszla no chyba ze jakis nub sie w lolu dlugo laduje to siegne z polki i z nodow ukladam :D

Baggios jak masz okazje skombinowac 5x5 to polecam bo wieksza sasysfakcja z ulozenia :D

Teraz bede sie 2x2 uczył potem 4x4 dopiero potem 5x5 ;D jaka metoda Ukladasz?

Opublikowano

Raz, zaczyna się od 4x4. A dwa, bez znania OLL Parity i PLL Parity nie ułożysz kostki 4x4 i 5x5. Coś mało wiesz jak na to, że tyle układasz.

@Up Fridrichem zacznij. Yau się układa mająć dopiero BDB czasy. Ja się będę dopiero uczył Yau.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...